Lean Startup Summit 2019: Kiks og klarsyn

Peter Lindberg

Konsulent

plb@syndicate.dk

6

min. læsetid

March 13, 2019

Den 11.-12. februar tog jeg turen til Berlin og deltog i Lean Startup Summit 2019. Det var ærligt talt en lidt blandet oplevelse med fokus på netværk, deling af erfaringer og et par superstar speakers til at kaste glans over begivenheden.

Med oplevelsen frisk i erindring, understøttet af mit første forsøg på at sketchnote under en konference/summit, vil jeg i denne post dele nogle af de læringer, inspirationer og indtryk, jeg har taget med mig hjem fra Berlin.

Dag 1: Når “unconference” bliver “unorganized”

Første dag blev afholdt på ESMT (European School of Management and Technology) og foregik som en “unconference” — en dag drevet af deltagerne i bedste Open Space stil. Det var altså deltagere, der foreslog erfaringsdeling, diskussionsoplæg og hacks på specifikke problemstillinger, og det var deltagere, der med dot-voting bestemte, hvilke emner der skulle fordeles på de forskellige rum og spaces. Overordnet virker det som en spændende og god tilgang, men det skulle vise sig at være et svært format at koordinere.

Lang kø til dot-voting


Der var mange spændende emner og problemstillinger, der skulle fordeles på to runder med fælles opsamling efter hver — og det var ikke nemt at vælge. Desværre forløb både dot-vote og efterfølgende valg af emner ret kaotisk. Det tager tid at få så mange mennesker igennem en dot-vote, og der blev efter min mening begået den fejl, at deltagere blev sendt af sted uden, at der blev givet et overblik over hvilke emner, der var valgt. Det var ærgerligt, især fordi første session jeg valgte (“What is wrong with corporate innovation”) hurtigt blev afsporet af manglende styring og retning, og jeg manglede overblik over, hvilke alternativer der var.

Tidsstyringen røg generelt ud med badevandet på grund af den langsommelige dot-vote, så der langt fra var tid nok til at gå i dybden med emnerne, hvilket kunne have været interessant. Den anden session jeg deltog i under temaet “Making dual-track cross functional teams work” gav til gengæld masser af gode input, diskussioner og refleksioner, og var nærmest dagen værd i sig selv.

Dag 2: Profeternes stjernestøv

Alte Muntze — hip-berliner stil, når det er bedst.


Næste dag var en klassisk konferencedag med keynote-indlæg, paneldiskussioner og mindre breakout sessions. Konferencen blev afholdt i det meget hippe Alte Muntze — der næsten fik mig til at spontan-udvikle tatoveringer og langt skæg på grund af alt det beton og 90'er-udsmykning der var :) Meget “Berlinsk”.

Grundet min sene tilmelding (to uger før konferencen) var der desværre flere små interessante roundtable diskussioner, jeg gik glip af at deltage i, og jeg måtte “nøjes” med de egentlige keynote talks og paneldebatter. De små roundtable snakke var sat op for 10–20 deltagere, hvor man havde chancen for at gå i dybden med specifikke emner med nogle af de erfarne Lean Startup-profiler, så det kunne have været spændende tillæg til resten af indslagene på konferencen.

Alex Osterwalder var “star of the show” og holdt nogle gode keynotes om “Business Models & Portfolios” og “Managing Risk with Innovation Metrics”. Sidstnævnte keynote var afholdt med elementer af en hands-on workshop, hvor jeg i samarbejde med min sidemand blev ført igennem en case baseret på Owlet (startup der laver babymonitors), og hvordan man kan bruge Strategyzers “Innovation Metrics” (stadig i beta form) til at reducere risiko. Innovation Metrics tager udgangspunkt i endnu et canvas, hvor det er muligt at holde styr på og følge udviklingen af risici og usikkerhed i et produkt, og ved hjælp af eksperimenter forsøge at nedbringe begge. Innovation Metrics var super interessant og helt sikkert noget, jeg vil dykke dybere ned i og benytte mig af fremadrettet. Osterwalder kan sit shit, og jeg gik totalt inspireret og opløftet derfra. Jeg ser frem til næste bog fra Strategyzer (“The Invincible Company”), der formentlig lander senere på året.

Alex Osterwalders keynote “Managing Risk with Innovation Metrics”


Næste highlight på dagen var et kort indlæg om Growth Hacking med Regan Kirk fra Growth Tribe. Der var ikke så meget nyt, men hans talk var veleksekveret og inspirerende. Talken sluttede af med en live demo af, hvor hurtigt man kan teste en forretningsidé med et landingpage-website lavet med frit tilgængelige online værktøjer (links nederst). Regan gav sig selv 10 minutter til at lave logo, landingpage og chatbot med dataopsamling, og var færdig efter 7. Tankevækkende når man tænker på, hvor lang tid det kan tage at eksperimentere og teste i mange virksomheder. Det behøver jo ikke at være så svært!

Reflektioner: Vejen er lang, men fremtiden lys

Lean Startup Summit efterlader mig både inspireret og med en fornemmelse af, at der stadig er langt igen, før vi for alvor kan se effekten af Lean Startup-bevægelsen — især i de store og etablerede virksomheder.

Vi kan alle blive enige om, at principperne, teknikkerne, modellerne og visionerne omkring Lean Startup giver mening, og er skridt i den rigtige retning. Men hver gang snakken falder på implementering i de klassiske organisationer, som mange af os bevæger os rundt i, forstummer snakken lidt, og ingen har rigtigt knækket nøden.

Mange tiltag lykkes i det små, men når hele organisationen skal til at benytte Lean UX, Growth Hacking, innovation metrics, eksperimenter osv. bliver det lige pludselig svært.

Skal jeg være helt ærlig, så tror jeg, at vi også til Lean Startup Summit 2020 (og flere år frem) snakker om mange af de samme udfordringer. Forandring og nye måder at arbejde på tager tid at få ind i en organisation, så det kommer til at tage længere tid end vi nok forventer og håber. Men vi er uden tvivl på rette vej. Flere og flere ser mulighederne og gevinsterne, men vi skal have hele organisationen med.

Formatet med unconference var interessant, og helt sikkert noget jeg kunne forestille mig at prøve af med et par justeringer i forhold til de mindre fodfejl, der var.

Overordnet ser jeg frem til at bringe fornyet inspiration med tilbage til de organisationer, jeg kommer til at arbejde med i den kommende tid.

Sketchnotes fra Berlin

Links til online værktøjer


Free Logo Creator & Logo Generator - Make a Logo In Seconds
Need a new company logo? Our free online logo maker lets you instantly create 100s of unique logos - no design skills…
logojoy.com

Beautiful Free Images & Pictures | Unsplash
Beautiful, free images and photos that you can download and use for any project. Better than any royalty free or stock…
unsplash.com

Collect.chat - Create engaging experiences - Chatbot for collecting data
Create fully automated chatbot for websites in few minutes. We put automation first so your company can offer scalable…
collect.chat

Startup Website Builder - Launchaco
Launchaco helps startups & companies create beautiful websites for free.
www.launchaco.com

Vil du vide mere om agile? Kom med Backstage!
Hold dig opdateret med den nyeste viden inden for agile og digital produktudvikling. Tilmeld dig 👉🏻 syndicate.dk/backstage

Endnu mere guf til din hjerne og karriere