Skal man pinedød kunne facilitere for at være Scrum Master?

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5

  • asdfasdf
This is a quote

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Claus Vagner Pedersen

Konsulent

cvp@syndicate.dk

3

min. læsetid

August 31, 2022

Ifølge Scrum Guiden  er det ikke noget krav, at du som Scrum Master skal facilitere alt. Men alligevel er det et rigtigt skarpt og relevant værktøj at have i bæltet, hvis du er Scrum Master.

Hvis du laver et hurtigt opslag i Scrum Guiden står der at Scrum Masteren tjener Scrum Teamet ved: “Sikring af at alle Scrum events finder sted og er positive, produktive og holdes indenfor tidsbegrænsningen.”

Der står altså ikke: “Scrum Masteren faciliterer alle events”.  

En misforståelse

Det er en ofte misforstået opfattelse af, hvad det vil sige at være Scrum Master. Men det er altså ikke noget krav, at man som Scrum Master står for alle events og faciliterer dem. Det kan lige så godt være andre i teamet, der faciliterer de forskellige events.

Men betyder det så, at du som Scrum Master ikke behøver at kunne facilitere?

Dertil er mit klart og tydelige svar: NEJ!

Det at kunne facilitere er en vigtig egenskab hos en Scrum Master, ligesom Coaching, Mentoring og Teaching er det. Tilsammen udgør de 4 forskellige vinkler på, hvordan en Scrum Master skal kunne angribe forskellige problemstillinger.

Det er ikke kun Scrum events, der har brug for facilitering.  

Enhver interaktion mellem to eller flere mennesker kan faciliteres, og det er et fantastisk værktøj at have i rygsækken som Scrum Master.  


Det er vores job som Scrum Master at sikre teamets effektivitet, og for mig er facilitering et af de værktøjer, der erfaringsmæssigt har et stort impact. Så JA, du skal være en god facilitator for at være en god Scrum Master.

Men jeg faciliterer alle Scrum Events i dag, skal jeg så stoppe med det?

Virker det godt for dit team? Hvis ja, så SUPER – bliv endelig ved med det. Der er heller ingen, der siger, at det ikke må være dig, og hvis du i forvejen er en god facilitator, så kan det være, at det giver super meget mening for teamet, at det er dig, der faciliterer teamets events.
Men det er også ok, at der er andre, der facilitere events, hvis det virker godt for jeres team.

Men hvordan bliver jeg så bedre til at facilitere, spørger du måske. Det første svar er øvelse! Kom i gang, du kan godt.

Vil du have mere ballast i faciliterings-rygsækken?

Hvis du kunne tænke dig at få noget ballast i rygsækken ift. faciliteringsteknikker og i det hele taget udvide din horisont i omkring emnet, så kan jeg stærk anbefale det faciliteringskursus, som min dygtige og garvede kollega, Camilla, har lavet, hvor du nemt og enkelt kan dygtiggøre dig indenfor facilitering, når det passer dig:

👉 Læs mere om kursus i facilitering