I’m Dreaming of a Scrum Christmas

Julen er ikke bare hygge, knas og crooner-musik. For mange er det en stressende tid med mange processer, der skal gå op i en højere enhed. Men frygt ikke. Her forklarer Claus Vagner Pedersen, hvordan du kan komme agilt og sikkert gennem juleaften.

Claus Vagner Pedersen

Konsulent

cvp@syndicate.dk

2

min. læsetid

December 16, 2022

Advarsel: Overdrevet (jule)brug af Scrum-frameworket kan forekomme 🎅🏼

Lad os sige, at du er Product Owner for dit juleaftens-scrum-team. Du har ansvaret for at sørge for, at alt går som planlagt, og at alle har det sjovt.

Først og fremmest skal du lave en Product Backlog, med alt det, der skal gøres juleaften. Det kan fx være at lave mad, åbne gaver, synge julesange, se Disney Juleshow (ja, det eksisterer endnu), hente moster Gerda osv.

Så er det tid til at sammensætte dit Scrum Team, der består af dig selv som Product Owner, en Scrum Master (måske din partner eller en af dine forældre) og resten af deltagerne til juleaften som Developers.

Sæt realistiske jule-mål

Når teamet er samlet, skal I sammen lave jeres Sprint Planning for det Sprint, der kører hen over julen. I kan med fordel estimere de User Stories, der er i Sprintet ved hjælp af relativ estimering. Din onkel vil sikkert elske, at I skal spille (planning) poker. Det er vigtigt, så I ikke får sat urealistiske mål.

Husk også at definere et Sprint Goal. Det kan fx være ’at lave den bedste julemad’ eller ’at mor får den perfekte gave’.

Når Sprintet er planlagt og nedbrudt i underopgaver, kan I afslutte med en confidence vote. Om teamet tror, planen er realistisk.

Det ultra korte jule-sprint er i gang

Så skal vi i gang med Sprintet. Da juleaften er et ret kort Sprint, vil jeg anbefale, at I afholder Daily Scrum et par gange i løbet af dagen; så teamet har mulighed for at samles og lægge en plan for de næste opgaver og diskutere de udfordringer, der er i forhold til at nå Sprint-målet.

I bør afslutte juleaften med et Sprint Retrospective, hvor I gennemgår, hvad der gik godt.

I kan fx stille spørgsmål som:

  • Hvilke ting er I virkelig glade for gik godt?
  • Hvilke gaver var gode?
  • Hvilken del af maden smagte godt?

Husk også at snakke om de ting, der kan forbedres til næste juleaften.

Gode spørgsmål kunne være:

  • Hvilke ting kan vi forbedre til næste år?
  • Er der nogen, der ikke skal stå for at købe gaver til næste år?
  • Hvem skal holde sig langt væk fra køkkenet næste år?
  • Skal alkoholen rationeres for visse personer?

To Scrum or Not to Scrum

Inden du ser dig om, vil din jul være overstået og Scrum har hjulpet dig godt igennem. Alternativt kan du også lægge Scrum på hylden og bare nyde din jul med dine kære 😊 🎄

Endnu mere guf til din hjerne og karriere